het hogeDRUKgebied teken- en schildercursus:

 


teken- en schildercursus


Er zijn vijf blokken van zes lessen plus een excursie naar Boymans.

Men kan zich per blok opgeven.


  1. 1.portrettekenen

  2. 2.stempels, exlibris en lino

  3. 3.stilleven

  4. 4.modeltekenen

  5. 5.landschap en stadsgezicht


De lessen worden gegeven in het

hogeDRUKgebied,

Gouwstraat 13,

3082 BA Rotterdam.

De kosten bedragen 75,- per module. Bij iedere module wordt een gastdocent uitgenodigd die iets verteld over zijn/haar werk en uw werkstukken zal bekijken en aanwijzigingen zal geven.

De cursus vindt plaats op woensdagavonden van 19.30 - 21.30


De modules

1.portet

Zes woensdagavonden gaan we portrettekenen. Hiervoor zullen verschillende modellen poseren. Aandacht wordt geschonken aan de anatomie van het hoofd, studie van onderdelen zoals ogen, neus en mond. We maken snelle schetsen en meer uitgewerkte tekeningen. Het materiaal is houtskool of contékrijt. We werken op papier. Er wordt onderscheid gemaakt tussen licht-donker tekeningen (aanloop naar schilderen) en lijntekeningen (aanloop naar tekenen en grafische techniek).


2. stempels, exlibris en lino

Uit linoleum kun je een linosnede gutsen; leuk voor een eigen kerstkaart! Maar intussen is er ook nieuw, minder weerbarstig materiaal. Dit is heel geschikt voor fijner werk zoals het maken van een eigen stempel of exlibris. Leen je een boek uit dan plak je een exlibris erin. Je eigen symbool en naam geven de eigenaar aan. Dat is natuurlijk veel mooier dan een boek bekladden met ballpen. De lessen vinden plaats in het hogeDRUKgebied.


  1. 3.stilleven

Dit is een schildercursus. Er wordt iedere keer een stilleven gebouwd rond een thema: bloemenstilleven, flessenstilleven, groente en fruit, bedrukte verpakkingen,technisch stilleven, een stilleven van beeldjes en

tenslotte een ‘gemixt’ stilleven. Er wordt gewerkt met verf op waterbasis. Dit kan acryl-, gouache- of aquarelverf zijn. Tekenen mag ook. Er zal iedere les gesproken worden over een kunstrichtingen die eigen vormen van stillevens ontwikkelden, bijvoorbeeld het impressionisme, het kubisme of het magisch realisme. Behalve het onderwerp is natuurlijk de techniek belangrijk. Hoe maak je een compositie, een uitsnede of een kleurenpalet.


4.Modeltekenen

We werken evenals bij portret met houtskool of conté. Het model zal in diverse standen staan. Soms langdurig; maar ook worden er poses van twee minuten gehouden die kort op elkaar volgen. Anatomie is weer een belangrijk onderdeel. Er wordt gewerkt met modellen van verschillende leeftijd en geslacht zodat steeds een andere benadering nodig is.



  1. 5.Stadsgezicht en landschap

Het wordt lente en we kunnen naar buiten toe. Dat doen we op afspraak als het weer er goed uitziet op zaterdagmiddagen. Bij slecht weer werken we binnen op de woensdagavond. Een geschikte techniek is aquarelleren en dat zetten we dan ook in het brandpunt. Let wel dat dit een van de moeilijkste schildertechnieken is.; maar de aanhouder wint. Bovendien kun je ook met dekkende verf de mooiste landschappen en stadsgezichten schilderen. Ook kan er gewerkt worden met pen en inkt en met pastelkrijt. Technisch komt hier het perspectief aan de orde.

Naast de cursus worden er workshops grafische technieken gehouden. Deze worden gegeven op diverse lokaties en duren meestal een hele dag.